header1

Home Hazelarij Recepten Winkeltje Media Links Contact

Hazelarij

 

In ons land vind je hier en daar een verdwaalde hazelnoot, maar tegen het natuurreservaat "de Groote Peel" vind U in onze boomgaard prachtige hazelnootbomen. Vroeg in het voorjaar, rond februari/maart, bloeit de hazelnoten. De piepkleine vuurrode bloemetjes zijn nauwelijks te zien maar de goudgele katjes wiegen in de wind. Gedurende de zomer groeit de hazelnoot, omgeven door een bolster met "franjes", om vanaf september geoogst te worden. De rijpe hazelnoot is bruin tot diep oranje/geel van kleur, de hazelnoot laat los van het bolster en valt op de grond en word machinaal geraapt, gedroogd en zorgvuldig bewaard. Onze hazelnoten worden o.a. verwerkt in 100% pure hazelnootpasta, veel gebruikt bij het bakken van brood en gebak, in ijs of pannenkoek, Crème de Noisette (een heerlijke hazelnootlikeur) , gekraakt gebruikt door de ambachtelijke bakker of heerlijk uit de hand.

 

Door de eeuwen heen zijn hazelnoten een belangrijk voedingsmiddel geweest over de gehele wereld, de oude Grieken en Romeinen waardeerden de smaak van deze noten al.

 

Hazelnoten van de boom zijn altijd een succes, een heerlijke aanvulling voor elke maaltijd; als onderdeel van de hoofdmaaltijd, in een salade, op brood, als dessert of bij de borrel. Hazelnoten passen uitstekend in de moderne, gezonde keuken, ze zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vezels, bevatten veel vitamines en mineralen zoals, foliumzuur, vit E en B6, magnesium, zink, fosfor en kalium.

85 % van de vetten zijn enkel- en meervoudig onverzadigd!